A gesztenye gyerekkorom óta a legnagyobb kedvencem, ezért télen nagyon gyakran készül nálunk gesztenyés édesség. Ebben a kívül ropogós, belül olvadós tortában csokival párosítottam és mascarponekrémmel, illetve savanykás erdei gyümölcs öntettel díszítettem, amik szerintem nagyon jól kiegyensúlyozzák a süti csokisságát. Ha a mascarponekrémet elhagyjátok vagy kókusztejszínre cserélitek, akkor egy vegán desszertet kaptok, ami szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
A fondanthoz:
10 dkg (cukormentes) étcsokoládé (50-60% kakaótartalmú)
10 dkg tejmentes margarin / vaj
2 dl kókusztejszín
50 dkg gesztenyekrém
1 csomag sütőpor
8 dkg kukoricakeményítő
2 dkg cukrozatlan kakaópor
Az erdei gyümölcs öntethez:
22 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
3 evőkanál víz
1-2 evőkanál nyírfacukor
A mascarponekrémhez:
10 dkg mascarpone
3 evőkanál tejszín
1-2 evőkanál nyírfa(por)cukor
Elkészítés:
Az étcsokit, a margarint és a kókusztejszínt egy lábosban összeolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a gesztenyekrémet. Ezután egy kézi habverővel belekeverjük a többi hozzávalót és simára dolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 1 órát sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni.
Az öntethez a hozzávalókat összefőzzük.
A mascarponekrém hozzávalóit robotgéppel krémesre keverjük. A tortát a mascarponekrémmel és az erdei gyümölcs öntettel díszítjük.