Csokis gesztenyés fondant felturbózva

A gesztenye gyerekkorom óta a legnagyobb kedvencem, ezért télen nagyon gyakran készül nálunk gesztenyés édesség. Ebben a kívül ropogós, belül olvadós tortában csokival párosítottam és mascarponekrémmel, illetve savanykás erdei gyümölcs öntettel díszítettem, amik szerintem nagyon jól kiegyensúlyozzák a süti csokisságát. Ha a mascarponekrémet elhagyjátok vagy kókusztejszínre cserélitek, akkor egy vegán desszertet kaptok, ami szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

A fondanthoz:

10 dkg (cukormentes) étcsokoládé (50-60% kakaótartalmú)
10 dkg tejmentes margarin / vaj
2 dl kókusztejszín
50 dkg gesztenyekrém
1 csomag sütőpor
8 dkg kukoricakeményítő
2 dkg cukrozatlan kakaópor

Az erdei gyümölcs öntethez:

22 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
3 evőkanál víz
1-2 evőkanál nyírfacukor

A mascarponekrémhez: 

10 dkg mascarpone
3 evőkanál tejszín
1-2 evőkanál nyírfa(por)cukor

fondant2

Elkészítés:

Az étcsokit, a margarint és a kókusztejszínt egy lábosban összeolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a gesztenyekrémet. Ezután egy kézi habverővel belekeverjük a többi hozzávalót és simára dolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 1 órát sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni.

Az öntethez a hozzávalókat összefőzzük.

A mascarponekrém hozzávalóit robotgéppel krémesre keverjük. A tortát a mascarponekrémmel és az erdei gyümölcs öntettel díszítjük.

fondant3

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.