Karácsonyi csokis mogyorós kuglóf

Ti hogy álltok a karácsonyi készülődéssel? Én bevallom őszintén, csodálattal figyelem az Instagramon a szorgosabbnál szorgosabb gasztrobloggerek karácsonyi kreációit, de nekem az év végi hajrában eddig nem sok időm volt karácsonyra hangolódni és december közepe ellenére a konyhámban sem kezdődött még meg a nagy karácsonyi sütés-főzés. Egy karácsonyi ízvilágú, csokis, mogyorós, narancsos kuglófot azért már sütöttem, a következő napokra pedig keksz- és aprósütemény projektet tervezek, aztán meglátjuk, mi jön össze belőle.

Hozzávalók: 

10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
5 tojás
15 dkg nyírfacukor
1 dl napraforgó olaj
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
10 dkg barnarizs liszt
5 dkg zabliszt
10 dkg darált török mogyoró
1 csomag sütőpor

A csokibevonathoz:

5 dkg étcsoki (legalább 70% kakaótartalmú)
1 dl kókusztejszín
durvára vágott törökmogyoró
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja

kuglóf1

Elkészítés: 

Az étcsokit mikróban megolvasztjuk. A tojásokat a nyírfacukorral kihabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, az olajat és az olvasztott csokoládét. A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük és három részletben a tésztába dolgozzuk. A kuglófformát vajjal/margarinnal kikenjük és kevés rizs-/ vagy zabliszttel megszórjuk, hogy ne ragadjon majd bele a tészta. Ezután a tésztát a formába öntjük és 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!

kuglóf3

A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Mikor teljesen kihűlt, kiborítjuk a formából. A csokoládébevonathoz a kókusztejszínt forrásig melegítjük, közben az étcsokoládét mikróban megolvasztjuk. A forró kókusztejszínt három részletben a csokoládéhoz adjuk és egyneműre dolgozzuk. A csokikrémet a kuglóf tetejére kenjük, durvára vágott mogyoróval és reszelt narancshéjjal díszítjük.

kuglóf6

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.