Karácsonyi csokis mogyorós kuglóf

Ti hogy álltok a karácsonyi készülődéssel? Én bevallom őszintén, csodálattal figyelem az Instagramon a szorgosabbnál szorgosabb gasztrobloggerek karácsonyi kreációit, de nekem az év végi hajrában eddig nem sok időm volt karácsonyra hangolódni és december közepe ellenére a konyhámban sem kezdődött még meg a nagy karácsonyi sütés-főzés. Egy karácsonyi ízvilágú, csokis, mogyorós, narancsos kuglófot azért már sütöttem, a következő napokra pedig keksz- és aprósütemény projektet tervezek, aztán meglátjuk, mi jön össze belőle.

Hozzávalók: 

10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
5 tojás
15 dkg nyírfacukor
1 dl napraforgó olaj
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
10 dkg barnarizs liszt
5 dkg zabliszt
10 dkg darált török mogyoró
1 csomag sütőpor

A csokibevonathoz:

5 dkg étcsoki (legalább 70% kakaótartalmú)
1 dl kókusztejszín
durvára vágott törökmogyoró
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja

kuglóf1

Elkészítés: 

Az étcsokit mikróban megolvasztjuk. A tojásokat a nyírfacukorral kihabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, az olajat és az olvasztott csokoládét. A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük és három részletben a tésztába dolgozzuk. A kuglófformát vajjal/margarinnal kikenjük és kevés rizs-/ vagy zabliszttel megszórjuk, hogy ne ragadjon majd bele a tészta. Ezután a tésztát a formába öntjük és 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!

kuglóf3

A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Mikor teljesen kihűlt, kiborítjuk a formából. A csokoládébevonathoz a kókusztejszínt forrásig melegítjük, közben az étcsokoládét mikróban megolvasztjuk. A forró kókusztejszínt három részletben a csokoládéhoz adjuk és egyneműre dolgozzuk. A csokikrémet a kuglóf tetejére kenjük, durvára vágott mogyoróval és reszelt narancshéjjal díszítjük.

kuglóf6

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.