Az édesburgonya, a padlizsán és a csicseriborsó régóta a kedvenc hozzávalóim közé tartoznak, ez a három dolog szinte mindig van itthon. Ha éppen nem sütőben sült édesburgonyát, vagy sima hummuszt, esetleg padlizsánkrémet készítek, akkor még néhány extra alapanyag hozzáadásával ilyen finom, laktató egytálétel is kisülhet belőlük. Ennél az ételnél is végtelen a variációk lehetősége, édesburgonya helyett a püré készülhet sima burgonyából, padlizsán helyett cukkinit, csicseriborsó helyett pédául lencsét vagy babot is használhatunk. Ez utóbbiakat előre főzzük meg, vagy ha időt szeretnénk spórolni, akkor vegyünk konzerves fajtát.
Hozzávalók 4 személyre:
Az édesburgonya püréhez:
2 édesburgonya
2 dkg vaj
késhegynyi őrölt szerecsendió
só
A marhahúsos raguhoz:
40 dkg darált marhahús
1 nagy padlizsán
25 dkg (konzerv) csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dl paradicsomszósz
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
só
bors
olívaolaj
Elkészítés:
A padlizsánt félbevágjuk és olívaolajjal megkent, sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 30 percig sütjük. Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük.
Közben elkészítjük a húsos ragut. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket. Fehéredésig pirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a csicseriborsót, 1-2 percig főzzük, aztán hozzáöntjük a paradicsomszószt. Alacsony lángon, 3-4 perc alatt összefőzzük. Közben a puhára sült padliszánt kivesszük a sütőből és egy kanállal kivájjuk a húsát. Felaprítjuk és a raguhoz adjuk. Összekeverjük, ha szükséges még tovább fűszerezzük.
Az édesburgonyát leszűrjük, krumplinyomóval összedolgozzuk, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket és simára keverjük. Egy hőálló tál alján elebyengetjük a húsos ragut, majd ráhalmozzuk az édesburgonyapürét. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.