Almás táska sós karamell öntettel

Nem tudom emlékeztek-e még a görög spenótos pitémre, amit háromszor készítettem el a jó fénykép érdekében. Hogy jön ez ide? Úgy, hogy a harmadik sütés előtt annyira betankoltam rétestésztából, biztos, ami biztos alapon, hogy azóta is ott árválkodott a hűtőben három csomagnyi, felhasználásra várva. Az egyik csomagból ezeket a villámgyors almás táskákat készítettem és hogy egy kis extra kényeztetés is járjon hozzájuk, sós karamell öntetbe mártogattuk őket. Aztán annyira belejöttem a kis rétestészta háromszögek hajtogatásába, hogy a második csomagból sajtos háromszögek készültek, a harmadik viszont még mindig megvan. Lehet, hogy megint meg kellene sütnöm a spenótos pitét?
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 

3 alma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál vaj
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag rétestészta
2 evőkanál méz + 2 evőkanál vaj a lekenéshez

A sós karamell öntethez:

160 g kristálycukor
160 ml habtejszín
80 g vaj
1 csipet só

almás táska

Elkészítés: 

Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk  a citromlével. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk az almát és a cukrot és 4-5 percig főzzük. A réteslapokból kb. 12 cm széles csíkokat vágunk, hosszában félbehajtjuk és a szélére egy evőkanálnyi almatölteléket teszünk. Háromszög alakban feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a batyukat. A vajat és a mézet mikróban megolvasztjuk és ezzel kenjük le őket. 210 fokos sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, készítsünk hozzá sós karamell öntetet. Ehhez a cukrot egy kis lábosban közepes lángon karamellizáljuk. Közben a tejszínt felmelegítjük, a vajat felkockázzuk. Mikor a cukor karamellizálódott, hozzáöntjük a meleg tejszínt és simára keverjük. Ha esetleg a cukor megkeménykedne, alacsony lángon kevergessük tovább, így fel fog olvadni. Végül hozzáadjuk a vajat és egyneműre keverjük.

almás táska4

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.