Ha az év végi őrületben valami gyorsan összedobható édességre vágytok, vagy esetleg már elfogyott az összes aprósütemény a karácsonyi sütis tálról, akkor készítsétek el ezeket a villámgyors, mindenmentes kókuszos és mákos golyókat! A golyók alapja egy gyors erdei gyümölcs szósz, amit ketté osztva egy csapásra két fajta édességet alkothattok az ünnepi asztalra. Ha átjönnek a barátok a két ünnep között, vagy esetleg Szilveszterre, akkor is jó ötlet!
Hozzávalók 15-15 darabhoz:
40 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
4 evőkanál víz
3 evőkanál nyírfacukor
A kókuszgolyókhoz:
7 dkg zabpehelyliszt
5 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2-3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál rumaroma
+ 15 szem mandula a golyók belsejébe (opcionális)
+ kókuszreszelék a golyók külsejére
A mákgolyókhoz:
7 dkg zabliszt
7 dkg darált mák
2-3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál rumaroma
+ darált mák a golyók külsejére
Elkészítés:
Az erdei gyümölcsöt a nyírfacukorral és a vízzel feltesszük főni és 10-15 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Közben két külön tálban összekeverjük a két fajta golyó hozzávalóit. Fele-fele arányban hozzákeverjük az erdei gyümölcs szószt és jól összedolgozzuk. 10 percre hűtőbe tesszük a masszákat, majd golyókat formázunk belőlük és meghempergetjük őket a kókuszreszelékben / darált mákban. Jó étvágyat kívánok!