A (kis)lányok álma: Unikornis torta

Régóta nagy álmom volt egy ilyen uniornis torta elkészítése, ezért nagyon örültem neki, amikor egy ismerős kislány szülinapjára megsüthettem. Mindig szeretek új dolgokat tanulni, így ez a torta arra is jó alkalom volt, hogy elsajátítsam a svájci vajkrém elkészítését. Ha betartjátok az előírt hőfokokat, akkor nektek is elsőre sikerülhet ennek a könnyű, légies krémnek az elkészítése. A dekorációnak pedig csak a képzeletetek szabhat határt!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához: 

1 adag piskótához (A tortához 2 adagra lesz szükségünk!): 

2 tojás (x2)
165 g kristálycukor (x2)
165 g liszt (x2)
165 ml habtejszín (x2)
1/2 csomag sütőpor (x2)
1/2 kávéskanál vaníliaaroma (x2)

1 adag krémhez (A tortához 2 adagra lesz szükségünk!): 

176 g tojásfehérje (x2)
292 g kristálycukor (x2)
91 g víz (x2)
332 g puha vaj (x2)
1 teáskanál vaníliakivonat / 1 kávéskanál őrölt vanília

A dekorációhoz: 

fehér, rózsaszín és sárga (vagy aranyszínű) fondant
piros ételfesték

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és közepes fokozaton egyneműre keverjük. Hozzáöntjük a vaníliaaromát. A habtejszínt egy külön tálban közepesen kemény habbá verjük, majd közepes fokozaton a tésztához keverjük. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, így két piskótát kapunk, amiket teljesen kihűtünk, majd félbevágunk. Így négy piskótalapot kapunk.

unikornis1

Krém:

A vizet és a kristálycukrot egy kisebb lábosba tesszük és közepes lángon elkezdjük melegíteni. A cukorszirup hőmérsékletének méréséhez szükségünk lesz egy ételhőmérőre. Miközben a szirup melegszik, a tojásfehérjéket kimérjük egy robotgép táljában. Mikor a cukorszirup eléri a 110 Celsius fokos hőmérsékletet, a robotgéppel közepes fokozaton elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. A cukorszirupot tovább melegítjük 121 Celsius fokig. Mikor elérte a 121 fokot, rögtön lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett vékony sugárban a tojásfehérjéhez öntjük. Mikor az összes cukorszirupot hozzáöntöttük, a robotgépet maximális sebességre állítjuk és legalább 15 percig így keverjük a tojásfehérjéket, hogy teljesen kihűljenek. Nagyon fontos, hogy a tojásfehérjehab teljesen hideg legyen, mikor hozzáadjuk a vajat, különben a vaj el fog olvadni benne és folyós lesz a krém. Ha 15 perc elteltével még langyosnak érezzük a tálat, akkor azt javaslom, hogy hideg időben rakjuk ki néhány percre hűlni az erkélyre/kertbe és ezt követően dolgozzunk vele tovább. Tehát amikor a tojásfehérjehab teljesen kihűlt, visszahelyezzük a tálat a robotgépre a közepes fokozatú keverés mellett apránként hozzáadjuk a puha (!) vajat. Nagyon fontos, hogy a vaj puha legyen, ehhez vagy hagyjuk a vajat szoba hőmérsékleten megpuhulni, vagy néhány másodpercre mikróba tesszük. Mikor az összes vajat hozzáadtuk a krémhez, akkor hozzáadjuk a vaníliát is és összedolgozzuk. Elkészültünk az első adag vajkrémmel.

Az első piskótalapot egy tortatálra helyezzük és habzsákból rányomjuk a krém egynegyedét. Ezt megismételjük a második és harmadik piskótalappal is. Végül ráhelyezzük az utolsó, negyedik piskótalapot. A maradék krémet vékony rétegben a torta tetejére és oldalára kenjük. A tortát hűtőszekrénybe tesszük és az előzőek szerint még egy adag vajkrémet készítünk.

Miközben a második adag vajkrémünk kihűl a robotgépben, fondantból vagy marcipánból elkészítjük a szarvat, a füleket és a szemeket a dekorációhoz. A torta és a dekoráció elkészítéséről szuper videót találtok ezen a linken.

A második adag vajkrém kb. felét a torta bevonásához használjuk, a másik felét pedig az unikornis sörényének elkészítéséhez. A sörényhez a maradék krémet három felé osztjuk és piros ételfestékkel különböző árnyalatú rózsaszínre színezzük őket. Majd tetszés szerinti kinyomófejjel ellátott habzsákba töltjük a krémeket. A hurkapálcára tekert szarvat a torta közepébe szúrjuk, mellé pedig a fogpiszkálóra szúrt füleket. Ezután tetszés szerint kialakítjuk az unikornis sörényét. Felhelyezzük a szemeket és el is készült az unikornis tortánk :).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.