A leves, ami garantáltan felmelegít: Borscs

Ha a téli hidegben egy új, melengető levesreceptre vágytok, akkor pont kapóra fog jönni orosz ízutazásom kedvence, a klasszikus borscs. Nagyon gazdag, tápláló fogás, ami garantáltan felmelegít!
Hozzávalók 6 személyre: 

50-60 dkg marhahús
2 babérlevél
2 sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 szál szárzeller
1,5 liter csirkehúsleves alaplé
3 burgonya
1/2 fej fehér káposzta
2-3 főtt cékla
1-2 evőkanál citromlé
1 teáskanál (nyírfa)cukor
4-5 gerezd fokhagyma
1,5 dl paradicsomsűrítmény
napraforgó olaj

bors
újhagyma, kapor, tejföl a tálaláshoz

borscs3

Elkészítés: 

A marhahúst felkockázzuk, a babérlevelekkel együtt lábosba tesszük és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha elfő alóla a víz, pótoljuk.

A vöröshagymát és a zellert felaprítjuk, a sárgarépát lereszeljük. Egy nagy lábosban kevés olajon 6-8 percig pároljuk őket. Közben a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, a káposztát felaprítjuk. A lábosba öntjük a csirkealaplevet, hozzáadjuk a burgonyát és a képosztát. Sózzuk, borsozzuk és kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli és a káposzta megpuhul. Közben a céklát lereszeljük és a paradicsomsűrítménnyel, citromlével, cukorral, valamint 1 bögre vízzel együtt egy mélyebb falú serpenyőbe tesszük. 10-15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és további 5 percig főzzük.
Mire ezzel elkészülünk, már a burgonya és a hús is megpuhul. Elzárjuk a leves alatt a lángot, hozzákeverjük a céklát, a húst és tálaljuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.