Szirnyiki, az orosz túrópalacsinta (glutén- és cukormentesen)

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc palacsinta receptje, gondoljunk csak az elegáns francia Crépe Suzette-re, a pufi amerikai palacsintára, a marokkói ezerlyukú búzadarás változatra, vagy a mi hagyományos túrós palacsintánkra. A listát látva külön világutazós projektbe lehetne kezdeni csak a palacsinta témájában… Oroszországban pedig nem is egy, hanem legalább három különböző fajta palacsinta létezik: a hajdinalisztes blini, a joghurtos oladuski és a túrós szirnyiki közül nekem most ez utóbbira esett a választásom. Az eredeti receptet könnyen glutén- és cukormentessé alakíthatjuk, a feltétet pedig ízlésünkhöz igazíthatjuk: édesanyám házi, fahéjas szilvalekvárjával isteni volt, de édes tejföllel, vagy erdei gyümölcs öntettel is el tudom képzelni.
Süssetek ti is szirnyikit, nem fogjátok megbánni! Ha pedig előtte még a tartalmas borscs levest is megfőzitek, akkor már készen is van az isteni hétvégi ebéd, ami kicsit más mint a megszokott :).

Hozzávalók kb. 10 darabhoz: 

50 dkg (laktózmentes) túró
3 tojás
4 evőkanál nyírfacukor / eritrit
1 tk. vaníliaaroma / 1 cs. vaníliás cukor
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
10 dkg zabliszt
1 cs. sütőpor
1 csipet só
kókusz-/ napraforgóolaj a sütéshez

blogra.jpg

Elkészítés: 

A túrót egy tálban kikeverjük a nyírfacukorral, a vaníliaaromával, a reszelt citromhéjjal és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk. A zablisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval és a túrós keverékhez adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Kiolajozott serpenyőbe adagoljuk a masszát, kissé elsimítjuk és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Lekvárral tálaljuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.