Szirnyiki, az orosz túrópalacsinta (glutén- és cukormentesen)

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc palacsinta receptje, gondoljunk csak az elegáns francia Crépe Suzette-re, a pufi amerikai palacsintára, a marokkói ezerlyukú búzadarás változatra, vagy a mi hagyományos túrós palacsintánkra. A listát látva külön világutazós projektbe lehetne kezdeni csak a palacsinta témájában… Oroszországban pedig nem is egy, hanem legalább három különböző fajta palacsinta létezik: a hajdinalisztes blini, a joghurtos oladuski és a túrós szirnyiki közül nekem most ez utóbbira esett a választásom. Az eredeti receptet könnyen glutén- és cukormentessé alakíthatjuk, a feltétet pedig ízlésünkhöz igazíthatjuk: édesanyám házi, fahéjas szilvalekvárjával isteni volt, de édes tejföllel, vagy erdei gyümölcs öntettel is el tudom képzelni.
Süssetek ti is szirnyikit, nem fogjátok megbánni! Ha pedig előtte még a tartalmas borscs levest is megfőzitek, akkor már készen is van az isteni hétvégi ebéd, ami kicsit más mint a megszokott :).

Hozzávalók kb. 10 darabhoz: 

50 dkg (laktózmentes) túró
3 tojás
4 evőkanál nyírfacukor / eritrit
1 tk. vaníliaaroma / 1 cs. vaníliás cukor
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
10 dkg zabliszt
1 cs. sütőpor
1 csipet só
kókusz-/ napraforgóolaj a sütéshez

blogra.jpg

Elkészítés: 

A túrót egy tálban kikeverjük a nyírfacukorral, a vaníliaaromával, a reszelt citromhéjjal és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk. A zablisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval és a túrós keverékhez adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Kiolajozott serpenyőbe adagoljuk a masszát, kissé elsimítjuk és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Lekvárral tálaljuk.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.