Thai kókusztejes currys zöldségleves

Ha szeretitek az igazán pikáns ízeket, akkor ezt a levest mindenképpen kóstoljátok meg! A thai ízutazásomból már ismerős lehet a házi currypasztám receptje, most is ezt készítettem el a leves alapjaként. Igaz, hogy a fűszerpolcot jócskán ki kell ürítenetek miatta, viszont a bolti változatokkal szemben semmilyen mesterséges anyagit és cukrot sem tartalmaz, úgyhogy ha szeretitek az ázsiai ízeket, szerintem megéri beruházni miatta egy-két különlegesebb fűszerre. A currypasztán kívül pedig csak néhány további hozzávalóra lesz szükségetek, hogy ezt a finom, melengető levest az asztalra varázsoljátok.

Hozzávalók 4 személyre: 

A currypasztához: 

2 teáskanál szárított chilipor
1 dl sűrű kókusztej (konzervből)
1 chili paprika (vagy zöld erős paprika)
2 teáskanál édeskömény mag
5 kardamom hüvely magjai kikaparva
1 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1,5 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
2 dkg pirított kesudió vagy mandula
15 dkg salottahagyma feldarabolva
5 cm friss gyömbér meghámozva, feldarabolva
4 gerezd fokhagyma meghámozva, feldarabolva

2 evőkanál olívaolaj
3 sárgarépa
5 dkg thai rizstészta
10 dkg konzerv csicseriborsó
2 marék friss spenótlevél
újhagyma a tálaláshoz

thai leves

Elkészítés: 

A currypaszta hozzávalóit aprítógépben krémesre turmixoljuk. A sárgarépát meghámozzuk, karikákra vágjuk és egy lábosban az olívaolajon 1-2 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a currypasztát és 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel és 5-10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a rizstésztát és mikor az már majdnem teljesen megpuhult, hozzátesszük a csicseriborsót és a spenótot. Felforraljuk, majd azonnal tálaljuk.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.