Egyszerű kuglóf alaprecept

Nagyon szeretek kuglófot sütni, mert kevés energiabefektetéssel nagyon láátványos és finom végeredményt érhetünk el. Ezt az alapreceptet kedvetekre gazdagíthatjátok, variálhatjátok, vagy az alkalomhoz illően díszíthetitek. Én most olvasztott csokoládéval és kókuszchipsszel dobtam fel, de legközelebb kipróbálom úgy is, hogy a tésztát kinyújtom, kakaós vagy mákos töltelékkel megkenem, feltekerem és így helyezem a formába. Ti milyen változatban kóstolnátok meg szívesen?

Hozzávalók: 

2,5 dl (növényi) tej
1 csomag instant élesztő
10 dkg cukor
50 dkg liszt
1 tojás
8 dkg vaj / margarin vagy 5 dkg kókuszolaj
1/2 kávéskanál só
10 dkg étcsoki
2 evőkanál sűrű kókusztej
kókuszchips (a díszítéshez)

simakuglóf2.jpg

Elkészítés: 

Az instant élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral összekeverjük, letakarjuk és meleg helyen 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a tojást, a langyos vajat/margarint/kókuszolajat és a maradék langyos tejet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a cukrot és a sót. Robotgép dagasztókarjával alacsony fokozaton kb. 2 perc alatt összedolgozzuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba átteszük, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Ezután óvatosan átdolgozzuk a tésztát, kiolajozott és kilisztezett kuglófformába tesszük és konyharuhával letakarva további 20 percet kelesztjük. A kelesztési idő leteltével a kuglófot hideg sütőbe tesszük, majd bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és kb. 50 perc alatt megsütjük a kuglófot.

A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk és teljesen kihűtjük. A csokoládét a kókusztejjel mikróban felolvasztjuk és a kuglófra öntjük. Kókuszchipsszel díszíthetjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.