Ez az a perui recept, amihez kivételesen nincs szükségünk háromféle paprikaszószra, sem más különleges alapanyagra. A neve csalóka, mert igazából nem a tészta zöld, hanem a szósz, aminek az elkészítése kb. 5 perc, cserébe valami mennyei! A bazsalikom és a spenót isteni párost alkot, gyors ebédnek vagy vacsorának szuper megoldás szerintem. Persze Peruban nem így önmagában, hanem egy nagy szelet steakkel vagy rántott marhamájjal fogyasztják, de nekem egyáltalán nem hiányzott mellőle a hús. Biztos, hogy még sokszor el fogom készíteni.
Hozzávalók 2 személyre:
A zöld szószhoz:
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg friss spenót (vagy mirelit leveles spenót)
1 csokor friss bazsalikom
5 dkg fetasajt
2 dkg kesudió
2 dkg parmezán + a tálaláshoz
10 cl olívaolaj + 1 evőkanál a serpenyőbe
1 dl tejszín
só
20 dkg teljes kiőrlésű spagetti
Elkészítés:
A tésztát al dentére főzzük.
Közben elkészítjük a szószt. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot és a bazsalikom felét, megsózzuk. Néhány pecig pirítju, amíg a levelek összeesnek. Ezután turmixgépbe tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Összeturmixoljuk és összeforgatjuk a megfőtt spagettivel. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.