A farsangi fánkszezonra: perui sütőtökös fánk (picarones) fűszeres sziruppal

“Á, picarones-t úgysem tudsz sütni, az nagyon bonyolult, Peruban sem készíti senki otthon, csak éttermekben meg az utcán árulják!” – mondta a férjem, mikor elárultam neki, hogy perui ízutazásom desszertjeként a sütőtökös-édesburgonyás fánkot választottam. Ez a felkiáltás körülbelül fél órára tudott elbizonytalanítani a tervemben, aztán úgy döntöttem, “csakazértis” is megcsinálom, még ha a fél vasárnapom rámegy is. A fél vasárnapom tényleg ráment, viszont végül kisültek a lyukas közepű fánkok, amik elkészítésében a legnagyobb kihívást maga a lyuk jelentette. Állítólag a perui utcai árusok egy kézzel egy könnyed mozdulattal helyezik az olajba a tökéletes formájú fánkokat, majd egy fapálca segítségével néhány másodperc alatt kialakítják a tökéletes formát. Bevallom, én ettől a lazaságtól még távol állok, de elsőre igazán elégedett voltam magammal, Johnról nem is beszélve…
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 

A fánkokhoz:

22 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
15 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)
2 csomag instant élesztő
1 teáskanál cukor
1 csipet só
25 dkg liszt
napraforgó olaj a sütéshez

A fűszeres sziruphoz: 

12 dkg barnacukor
2-2,5 dl víz
1 evőkanál méz
1 fahéjrúd
4 szegfűszeg
1 (kezeletlen) narancs héja

picarones1

Elkészítés:

Az édesburgonyát és a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük. A főzővizet félretesszük, a főtt zöldségeket krumplinyomóval pürésítjük. Egy nagy tálban 1,5 dl langyos főzővízben elkeverjük a cukrot és az instant élesztőt, letakarjuk és 30 percig meleg helyen pihentetjük. Ezután hozzáadjuk az édesburgonya- és sütőtökpürét, elkeverjük. Hozzáadjuk a sót és a lisztet, illetve folyamatos keverés közben a főzővízből annyit, hogy egy nagyon lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és meleg helyen 3 órát kelesztjük. A kelesztési idő leteltével egy lágy, ragacsos tésztát kapunk.

20190120_133244

Egy magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és a kezünkkel kis adag tésztát teszünk az olajba, úgy hogy a fánkok közepe lyukas legyen. A kezünket előtte mártsuk sóval elkevert vízbe, így kevésbé fog ráragadni a tészta. A fánkot az olajba téve egy fakanál végével igazíthatunk a lyukas közepükön. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.

Közben elkészítjük a szirupot. Ehhez az összes hozzávalót egy kis edénybe tesszük és közepes lángon 30-40 perc alatt sűrű sziruppá főzzük. A fánkokat frissen, a sziruppal meglocsolva tálaljuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.