Jamie csirke tikka masalája

Az elmúlt évek során tekintélyes mennyiségű szakácskönyvet halmoztam fel, ezek azonban legtöbbször elhagyatva porosodnak a sarokban, valamiért az első fellángolás után nem nagyon szoktam elővenni őket. Most viszont inspirációra vágytam, ezért fellapoztam Jamie Oliver Nagy hétvégi szakácskönyvét, amit még a new yorki nászútunkon szereztem be és a legelső recepten akadt meg a szemem, ami ez az indiai csirke tikka masala volt. Imádom az ilyen nagyon fűszeres, gazdag ragukat, úgyhogy nem gondolkoztam sokáig, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd. Hát ez isteni lett, úgyhogy tényleg tud valamit ez a Jamie :)! Még házi lepénykenyeret is sütöttem hozzá teljes kiőrlésű lisztből, annak a receptjét is hamarosan megosztom veletek!

Hozzávalók 5-6 személyre:

A csirkéhez: 

1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál édes füstölt paprika
1 teáskanál harissa fűszerkeverék
1 teáskanál curry madras fűszerkeverék
2 citrom
6 gerezd fokhagyma
1 hüvelyknyi friss gyömbér
6 evőkanál natúr joghurt
4 csirkemellfilé
1 zöld erős paprika

A szószhoz: 

2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros chili
1 csokor friss koriander
1 evőkanál őrölt koriander
2 teáskanál kurkuma
6 evőkanál darált mandula
olívaolaj
2 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv
4 dl konzerv kókusztej
1 tyúkhúsleves kocka vagy 3 dl alaplé

A tálaláshoz: 
rizs
lime

garam masala2

Elkészítés:

Az őrölt szegfűszeget, a római köményt, 1 teáskanál füstölt paprikát, valamint 1/2-1/2 teáskanál harissa és curry madras fűszerkeveréket összekeverünk. Belereszeljük 1 citrom héját, belenyomjuk a citrom levét. A fokhagymát felaprítjuk és a fűszerkeverékhez adjuk, majd belereszeljük a gyömbért. Hozzáadjuk a joghurtot és 1 teáskanál sót. Jól összekeverjük. A csirkemellet közepes kockákra vágjuk és a joghurtos keverékhez adjuk. A zöld erős paprikát felkarikázzuk és a páchoz keverjük. 1 citromot felszeletelünk és ezt is a páchoz keverjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

A szószhoz a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát és a piros erős paprikát vékonyan felszeleteljük. A koriandert felaprítjuk és jól összekeverjük a kétféle hagymával és az erős paprikával. Közepes lángon olívaolajat melegítünk egy lábosban és ezt a keveréket időnként megkeverve kb 10 percig dinszteljük. Közben összekeverjük az őrölt koriandert, a kurkumát és a maradék 1/2-1/2 teáskanál harissa és curry madras fűszerkeveréket. A hagymához keverjük és 2 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az őrölt mandulát, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsom konzerveket, a tyúkhúsleves kockát és 1 és 1/4 bögre forró vizet. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kókusztejet és további 30 percig főzzük.

Közben a csirkepácból kiszedjük a citromokat és kidobjuk őket. A páchoz keverünk 1-2 evőkanál olívaolajat. Egy felforrósított serpenyőben 2 részletben megsütjük a csirkét, majd a szószhoz adjuk és 2-3 perc alatt összeforraljuk. Limelével meglocsolva, Barnarizzsel és indiai lepénykenyérrel tálaljuk.

garam masala3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.