Jamie csirke tikka masalája

Az elmúlt évek során tekintélyes mennyiségű szakácskönyvet halmoztam fel, ezek azonban legtöbbször elhagyatva porosodnak a sarokban, valamiért az első fellángolás után nem nagyon szoktam elővenni őket. Most viszont inspirációra vágytam, ezért fellapoztam Jamie Oliver Nagy hétvégi szakácskönyvét, amit még a new yorki nászútunkon szereztem be és a legelső recepten akadt meg a szemem, ami ez az indiai csirke tikka masala volt. Imádom az ilyen nagyon fűszeres, gazdag ragukat, úgyhogy nem gondolkoztam sokáig, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd. Hát ez isteni lett, úgyhogy tényleg tud valamit ez a Jamie :)! Még házi lepénykenyeret is sütöttem hozzá teljes kiőrlésű lisztből, annak a receptjét is hamarosan megosztom veletek!

Hozzávalók 5-6 személyre:

A csirkéhez: 

1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál édes füstölt paprika
1 teáskanál harissa fűszerkeverék
1 teáskanál curry madras fűszerkeverék
2 citrom
6 gerezd fokhagyma
1 hüvelyknyi friss gyömbér
6 evőkanál natúr joghurt
4 csirkemellfilé
1 zöld erős paprika

A szószhoz: 

2 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros chili
1 csokor friss koriander
1 evőkanál őrölt koriander
2 teáskanál kurkuma
6 evőkanál darált mandula
olívaolaj
2 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv
4 dl konzerv kókusztej
1 tyúkhúsleves kocka vagy 3 dl alaplé

A tálaláshoz: 
rizs
lime

garam masala2

Elkészítés:

Az őrölt szegfűszeget, a római köményt, 1 teáskanál füstölt paprikát, valamint 1/2-1/2 teáskanál harissa és curry madras fűszerkeveréket összekeverünk. Belereszeljük 1 citrom héját, belenyomjuk a citrom levét. A fokhagymát felaprítjuk és a fűszerkeverékhez adjuk, majd belereszeljük a gyömbért. Hozzáadjuk a joghurtot és 1 teáskanál sót. Jól összekeverjük. A csirkemellet közepes kockákra vágjuk és a joghurtos keverékhez adjuk. A zöld erős paprikát felkarikázzuk és a páchoz keverjük. 1 citromot felszeletelünk és ezt is a páchoz keverjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

A szószhoz a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát és a piros erős paprikát vékonyan felszeleteljük. A koriandert felaprítjuk és jól összekeverjük a kétféle hagymával és az erős paprikával. Közepes lángon olívaolajat melegítünk egy lábosban és ezt a keveréket időnként megkeverve kb 10 percig dinszteljük. Közben összekeverjük az őrölt koriandert, a kurkumát és a maradék 1/2-1/2 teáskanál harissa és curry madras fűszerkeveréket. A hagymához keverjük és 2 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az őrölt mandulát, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsom konzerveket, a tyúkhúsleves kockát és 1 és 1/4 bögre forró vizet. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kókusztejet és további 30 percig főzzük.

Közben a csirkepácból kiszedjük a citromokat és kidobjuk őket. A páchoz keverünk 1-2 evőkanál olívaolajat. Egy felforrósított serpenyőben 2 részletben megsütjük a csirkét, majd a szószhoz adjuk és 2-3 perc alatt összeforraljuk. Limelével meglocsolva, Barnarizzsel és indiai lepénykenyérrel tálaljuk.

garam masala3

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.