Padlizsános lasagne

A lasagne az egyik kedvenc ételem, amit minden formában imádok. Volt műr itt a blogon zelleres változat, ezt a receptet pedig most padlizsánnal gazdagítottam. Egy nagy adag zöldsalátával tökéletes hétvégi ebéd (a maradéknak pedig másnap is nagyon fogunk örülni).

Hozzávalók 4-5 személyre: 

A húsos raguhoz: 

350 g darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g füstölt szalonna
1 nagy sárgarépa
700 ml sűrített paradicsom
só, bors, oregánó, bazsalikom, őrölt római kömény
olívaolaj

A besamelhez: 

50 g vaj
60 g teljes kiőrlésű liszt / zabliszt
500-600 ml tej (vagy növényi tej)
só, örölt szerecsendió

Az összeállításhoz: 

250 g mozzarella sajt
100 g reszelt sajt (Edami, Gouda, Trapista)
2 padlizsán
olívaolaj
9 lasagnelap

plasagne2

Elkészítés:

A padlizsánokat hosszában vékonyan felszeleteljük, majd sütőpapírral bélelt, olívaolajjal vékonyan kikent tepsiben 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a padlizsánszeleteket.

Húsos ragu: 

A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük. A szalonnát apróra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát és néhány perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a szalonnát is, majd 2-3 percig tovább pirítjuk. Sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt római köménnyel, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és lefedve további 5 percig főzzük.
A ragut ízesítjük oregánóval, szárított bazsalikommal, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Lefedve még 5 percig főzzük.

A besamelhez: 

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és simára keverjük. Ezt a legegyszerűbben egy kézi habverővel tehetjük meg. Közben fűszerezzük a besamelt sóval, és őrölt szerecsendióval.

Az összeállítás:

Egy jénai tál aljára néhány evőkanál besamelszószt kenünk, majd ráhelyezünk 3 lasagnelapot. Erre jön egy réteg besamel, egy réteg húsos ragu, a padlizsánszeletek fele majd néhány szelet mozzarella. Ismét 3 lasagnelap, egy réteg besamel, húsos ragu, padlizsán, majd mozzarella. Ezt befedjük az utolsó 3 lasagnelappal, majd a maradék besamelt és a húsos ragut összekeverjük, és úgy öntjük rá az egésznek a tetejére. Végül a maradék mozzarellával és a reszelt sajttal befedjük.
200 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük a lasagnét.

plasagne1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.