Egy költözés margójára: tonhalas, spárgás tavaszi pite

Költözni azért jó, mert a pakolásnál óhatatlanul rákényszerülünk az évek során felhalmozott dolgaink átnézésére és szelektálására. Mondanom sem kell, hogy az elmúlt években megszámolhatatlan mennyiségű tányér, edény, sütőforma és fotóskellék halmozódott fel a konyhámban és akkor a ruhásszekrényem tartalmáról inkább ne is beszéljünk. Mivel imások selejtezni, nem okoz gondot a régi, nem használt dolgaim kiválogatása, így most is jó sok mindentől megszabadultam. Az utolsó napokban a legnagyobb kihívást a hűtő és a konyhaszekrény tartalma jelentette. Sok mindent vűsűrolni már nem szerettem volna, főzni viszont továbbra is kellett lehetőleg úgy, hogy semmi ne vesszen kárba. Így született meg ez a tavaszi zöldséges pite, ami tökéletes volt a hűtőben megbújó maradék zöldségek, sajtkrém és az utolsó két doboz tonhal felhasználására.
Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:

2 szál szárzeller
1 szál újhagyma
2 sárgarépa
10 dkg zöldspárga
2 doboz tonhal
10 dkg (Philadelphia) sajtkrém
4 tojás
2 evőkanál zabpehely
só, bors

tonhalas pite2

Elkészítés:

A szárzellert és az újhagymát felaprítjuk, a sárgarépát lereszeljük. Összekeverjük őket egy nagyobb tálban és hozzáadjuk a tonhalat. Alaposan összekeverjük. A spárgák kemény végét levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk őket. 2-3 percig lobogő vízben főzzük a spárgát, majd leszűrjük és félretesszük. Egy tálban egyneműre keverjük a krémsajtot a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a zabpelyhet is. A tojásos keeréket a tonhalas tálba öntjük és alaposan összedolgozzuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a keveréket, a tetejét kirakjuk a spárgákkal és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.