Hová tűntem az elmúlt hónapokban? + Perui empanada recept

Talán észrevettétek, hogy az utóbbi hónapokban “eltűntem” és nem voltak új receptek a blogon. A magyarázat a képen látható 🙂 és nem az empanadákra gondolok. Októberre várjuk a kislányunkat, úgyhogy a munka mellett most leginkább az ő érkezésére való felkészülés tölti ki a napjainkat.

Ezért a babavárás eddigi hónapjai során háttérbe szorult a sütés-főzés az életemben, ha pedig készítettem is valamit, fotózásra és receptírásra már végképp nem maradt energiám. Most viszont a perui nemzeti ünnep alkalmából vendégeket hívtunk, így adott volt, hogy egy tipikus perui receptet próbáljak ki, méghozzá olyat, emit eddig soha nem készítettem el. Az empanada egy húsos raguval töltött tésztabatyu, ami egész Dél-Amerikában nagyon népszerű, Argentínától Chlién keresztül Peruig. Szerencsére az első próbálkozásomnak nagy sikere, az utolsó empanada is hamar elfogyott. Nem egy fél óra alatt összedobható recept, de alkalmakra még biztosan sütök majd máskor is.

Nem ígérem, hogy a következő hónapokban a régi intenzitással fogok visszatérni a bloghoz, de azért igyekszem majd egy-egy új receptet megosztani veletek. Addig pedig továbbra is válogathattok a jól bevált régi recepteim között :).

Hozzávalók kb. 30 darab empanadához: 

A tésztához:

50 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
25 dkg vaj
kb. 2 dl víz
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor

A töltelékhez: 

50 dkg darált marhahús
2 fej vöröshagyma
2 fej lilahagyma
2 evőkanál fokhagymakrém
4 evőkanál perui sárgapaprika krém (ají amarillo)

bors
római kömény
őrölt oregánó
napraforgó olaj

3 főtt tojás apróra vágva
2 marék mazsola (elhagyható)
fekete olívabogyó apróra vágva (elhagyható)

+ 1 tojás a batyuk lekenéséhez

fotó3

Elkésztés: 

Tészta:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd kézzel vagy robotgéppel összemorzsoljuk az apró darabokra vágott, szobahőmérsékletű vajjal. Ezután a vizet elkeverjük a sóval és cukorral és folyamatosan a lisztes keverékhez adagoljuk, amíg a tészta összeáll. Egy lágy tésztát kapunk, amit celofánba csomagolva hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a tölteléket elkészítjük.

Töltelék: 

A hagymákat felaprítjuk és olajon üvegesre pároljuk a fokhagymakrémmel együtt. Hozzáadjuk a paprikakrémet, majd néhány perc elteltével a darálthúst. Fűszerezzük és készrefőzzük. Teljesen kihűtjük.

Összeállítás:

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kb, 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Mindegyikre egy evőkanál darálthúsos tölteléket, kevés apróra vágott főtt tojást, 1-2 szem mazsolát és apróra vágott olívabogyót helyezünk, majd félbehajtjuk őket és a széleket jól összenyomkodjuk. Villával körben kidekoráljuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a batyukat és lekenjük őket tojással. 200 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük az empanadákat.

Melegen, limelével meglocsolva a legfinomabb.

foto1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.