Így süss lámatortát!

A babaváró bulinkról írt bejegyzésemben már említettem, hogy a desszertasztal egyik fő eleme a lámatorta volt. Elkészítésénél korábbi unikornis tortámból inspirálódtam, de a tölteléket tejszínes fehércsokikrémre cseréltem. A tortának nagy sikere volt, az alábbi leírást követve pedig akár Ti is elkészíthetitek otthon!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához: 

A tejszínes fehércsokikrémhez:

400 g fehércsoki
560 ml habtejszín

1 adag piskótához (A tortához 2 adagra lesz szükségünk!):

2 tojás (x2)
165 g kristálycukor (x2)
165 g liszt (x2)
165 ml habtejszín (x2)
1/2 csomag sütőpor (x2)
1/2 kávéskanál vaníliaaroma (x2)

1 adag vajkrémhez (A tortához 2 adagra lesz szükségünk!): 

176 g tojásfehérje (x2)
292 g kristálycukor (x2)
91 g víz (x2)
332 g puha vaj (x2)
1 teáskanál vaníliakivonat / 1 kávéskanál őrölt vanília

A dekorációhoz: 

fehér, rózsaszín és fekete fondant

+ 150 g eperlekvár
+ 2 műanyag szívószál vagy hurkapálca
+ 2 fogpiszkáló

blog1

Elkészítés:

Tejszínes fehércsokikrém:

A fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk. 200 ml habteszínt felmelegítünk és 3 részletben egy spatulával az olvadt fehércsokihoz keverjük. Ezután a maradék hideg tejszínt is hozzáadjuk 2 részletben. Ekkor egy folyós krémet kapunk, amit legalább 3 órára hűtőszekrénybe teszünk. Ezután gépi habverővel kihabosítjuk a krémet és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.

Piskóta: 

A tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és közepes fokozaton egyneműre keverjük. Hozzáöntjük a vaníliaaromát. A habtejszínt egy külön tálban közepesen kemény habbá verjük, majd közepes fokozaton a tésztához keverjük. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, így két piskótát kapunk, amiket teljesen kihűtünk, majd félbevágunk. Így négy piskótalapot kapunk.

Vajrém:

A vizet és a kristálycukrot egy kisebb lábosba tesszük és közepes lángon elkezdjük melegíteni. A cukorszirup hőmérsékletének méréséhez szükségünk lesz egy ételhőmérőre. Miközben a szirup melegszik, a tojásfehérjéket kimérjük egy robotgép táljában. Mikor a cukorszirup eléri a 110 Celsius fokos hőmérsékletet, a robotgéppel közepes fokozaton elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. A cukorszirupot tovább melegítjük 121 Celsius fokig. Mikor elérte a 121 fokot, rögtön lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett vékony sugárban a tojásfehérjéhez öntjük. Mikor az összes cukorszirupot hozzáöntöttük, a robotgépet maximális sebességre állítjuk és legalább 15 percig így keverjük a tojásfehérjéket, hogy teljesen kihűljenek. Nagyon fontos, hogy a tojásfehérjehab teljesen hideg legyen, mikor hozzáadjuk a vajat, különben a vaj el fog olvadni benne és folyós lesz a krém. Ha 15 perc elteltével még langyosnak érezzük a tálat, akkor azt javaslom, hogy hideg időben rakjuk ki néhány percre hűlni az erkélyre/kertbe és ezt követően dolgozzunk vele tovább. Tehát amikor a tojásfehérjehab teljesen kihűlt, visszahelyezzük a tálat a robotgépre a közepes fokozatú keverés mellett apránként hozzáadjuk a puha (!) vajat. Nagyon fontos, hogy a vaj puha legyen, ehhez vagy hagyjuk a vajat szoba hőmérsékleten megpuhulni, vagy néhány másodpercre mikróba tesszük. Mikor az összes vajat hozzáadtuk a krémhez, akkor hozzáadjuk a vaníliát is és összedolgozzuk. Elkészültünk az első adag vajkrémmel.

Összeállítás: 

Az első piskótalapot egy tortatálra helyezzük és megkenjük az eperlekvár egyharmadával. Habzsákból rányomjuk a tejszínes fehércsokikrém kb. egyharmadát és ráhelyezzük a következő piskótát. Hasonlóan járunk el mint az előbb. Mikor a negyedik piskótalapot is ráhelyeztük, két műanyag szívószálat vagy hurkapálcát szúrunk a torta közepébe, hogy ne csússzon szét. A felül esetleg kilógó részt levágjuk.

A tortát hűtőszekrénybe tesszük és az előzőek szerint még egy adag vajkrémet készítünk.

A vajkrémmel vékonyan bevonjuk a tortát, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük legalább negyed órára. Ezután még egy réteg vajkrémet viszünk fel a tortára és egyenletesen eldolgozzuk. Ismét hűtőbe tesszük negyed órára. Közben fondantból elkészítjük a füleket, a szemeket, az orrot és a szájat.

A maradék vajkrémet csillagcsöves habzsáhba töltjük. A tortán megrajzoljuk a láma arcát és ezen rész kivételével mindenhol kidekoráljuk a tortát a vajkrémmel. A füleket a fogpiszkálók segítségével a torta tetejébe szúrjuk, az arcra pedig felhelyezzük a szemeket, az orrot és a szájat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.