Megint eltűntem: Így süss kétféle csigát egy csapásra!

Nem mondhatnám, hogy mostanában ellepték volna az új receptek a blogot, de hát az elmúlt két hónap csak úgy elrepült az újszülött babánk mellett. Most, hogy kezdek magamhoz térni és a rövid éjszakákhoz is hozzászoktam, tervezem, hogy visszatérek a blogoláshoz. Azért ez még nem egy teljesen új recept, mert a jól bevált bögrés kelt tészta receptemet használtam, ami már az almás pite csigáknál is nagy sikert aratott.
Ha a család egyik fele a kakaós, a másik pedig a fahéjas csigát kedveli, akkor süssetek Ti is egyből kétfélét! Ha pedig a rövid éjszakáim okát is látni szeretnétek, kattintsatok a receptre!

Hozzávalók 15 csigához: 

A tésztához (2,5 dl-es bögrét használtam): 

3/4 bögre langyos tej
1 csomag szárított élesztő
1/4 bögre kristálycukor
1 szoba hőmérsékletű egész tojás + 1 tojássárgája
1/4 bögre olvasztott vaj
2 bögre fehér búzaliszt
1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
3/4 teáskanál só

A kakaós töltelékhez:

10 dkg olvasztott vaj
8 dkg kristálycukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A fahéjas töltelékhez:

10 dkg olvasztott vaj
7 dkg barna nádcukor
1 evőkanál fahéj

Sophie2
Elkészítés: 

A langyos tejhez hozzákeverünk 1 teáskanál kristálycukrot, elkeverjük benne az élesztőt és konyharuhával lefedve 5-10 percig állni hagyjuk. Ezután egy nagy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, a tojást, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Konyhai robotgép dagasztókarjával vagy kézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és a sót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta összeáll. Kicsit ragacsos tésztát kapunk, Ezután a tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott tálba, megszórjuk liszttel és konyharuhával lefedve meleg helyen másfél óráig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a hozzávalókat összekeverjük és szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Összeállítás: 

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben kettéosztjuk a tésztát és eloszlatjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a széleken 1-2 centimétert szabadon hagyunk. Ezután feltekerjük a tésztát és 15 darabra vágjuk.

Vékonyan kivajazott sütőtálba helyezzük a csigákat és konyharuhával lefedve meleg helyen további 30 percig kelesztjük. Végül megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjjal elkevert nádcukorral. 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük a csigákat.

csiga1

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.