Bár minden este szorgalmasan égetem a pekándiós karamellás illatú gyertyámat, túlvagyok egy nagy adag mézeskalács sütésen és a piros-arany díszekben pompázik a lakás, a karácsonyi hangulat mindeddig nem igazán fogott el. Mindenesetre rásegítettem a dologra ezzel a karácsonyi hangulatú ischlerrel is, nekem nagyon ízlett, biztos, hogy nem csak karácsonykor fogom elkészíteni.
Hozzávalók 15 db mini ischlerhez:
Tészta:
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
75 g fehér búzaliszt
125 g blansírozott darált mandula
100 g nyírfacukor
135 g puha vaj
1 tojás
1 kk. mézeskalácsfűszer
1 kezeletlen narancs reszelt héja
Málnalekvár:
300 g mirelit málna
2 -3 ek. víz
3 ek. chiamag
stevia / egyéb ízesítő ízlés szerint
1 kk. fahéj
A bevonáshoz:
200 g 70%-os étcsoki
Elkészítés:
Tészta:
A kétféle lisztet összekeverjük a darált mandulával, a cukorral, reszelt narancshéjjal és a mézeskalácsfűszerrel. A vajat kis darabokban hozzáadjuk és kézzel vagy robotgéppel nedves homok állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást. Addig dolgozzuk. amíg egy gombócba összeáll a tészta. Két sütőpapír között kinyújtjuk és 10 percre mélyhűtőbe vagy fél órára hűtőszekrénybe tesszük a tésztát. Ezután köröket szaggatunk belőle, én 5 cm-es kiszúróformát használtam. A maradék tésztát mindig összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
170 fokos sütőben 13 perc alatt megsütjük a kekszeket.
Lekvár:
A málnát a vízzel és az édesítővel kb. 20 percig főzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a fahéjat és a chiamagot is. Kihűtjük.
Összeállítás:
A kekszeket megtöltjük a lekvárral és fél órát hűvös helyen pihentetjük.
A csoki 2/3-át vízgőz felett felolvasztjuk, majd a vízgőzről levéve belekeverjük a maradék csokit is és addig kevergetjük. amíg felolvad. A kekszeket megmártjuk a csokiban és hűvös helyre tesszük.
Tegnap diós-csokis kekszet sütöttünk, az is finom lett. Ezt a receptet is kipróbáljuk, főleg úgy, hogy az isler a kedvencem!!!