Anya, hová tűnt a bébipapim?

Biztos már ti is hallottatok arról a hollywoodi csodadiétáról, mikor a sztárok szülés után úgy nyerik vissza az alakjukat, hogy a babájuk bébipapiját eszik. Na, én az ilyen csodadiétákat messziről kerülöm, de továbbfejlesztettem ezt az ötletet, és a megmaradt bébipapikból nálunk új receptek születnek. Fogyni még nem fogytam tőlük, mondjuk nem is ez a célom, viszont szerintem szuper, hogy így semmi nem vész kárba. Főleg a hozzátáplálás elején, mikor mindenből még csak néhány kiskanálnyit eszik a baba, gondot okozhat, hogy nem tudunk olyan kis mennyiséget készíteni. Én egyelőre magam főzök mindent Sophienak, bio zöldségekből és gyümölcsökből, kevés főzővízzel leturmixolva, natúran. Eddig sárgarépát, édesburgonyát és paszternákot kóstolt és szerencsére mind nagyon ízlett neki. A megmaradt püréket pedig többek között ilyen muffinok formájában használom fel. Ezeket természetesen egyelőre csak mi esszük, Sophie csak a fotózásba segít be :).

Az alábbiakban egy alapreceptet osztok meg veletek, amit számtalan módon lehet variálni. Édesburgonya- és paszternákpürén kívül adhatunk a tésztához cékla-, vagy almapürét is, a fűszerezést pedig a felhasznált zöldségekhez, gyümölcsökhöz igazíthatjuk. Lentebb adok néhány ötletet, de a lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt. A recept további előnye, hogy kb. 5 perces munkával elkészíthető, így tényleg ideális a kisbabás anyukáknak.

További bébipapi-újrahasznosító receptekkel hamarosan jelentkezem. Remélem ezeket nem csak a hozzátáplálást megkezdő anyukák találják majd hasznosnak, hiszen plusz 10 perc időráfordítással bárki elkészítheti az alapul szolgáló püréket.

Hozzávalók 6 db muffinhoz: 

1 tojás
180 g zöldség- vagy gyümölcspüré a fent említettekből (a képen látható muffinok paszternákpürébúl készültek)
30 ml semleges ízű olaj
1 tk. vaníliaroma
2-3 ek. (növényi) tej
100 g nádcukor (vagy másfajta cukor, édesítő ízlés szerint)
175 g liszt (lehet sima búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű, egy részét (30-50 g) helyettesíthetjük zabpehellyel is)
1 csomag sütőpor
1 csipet só

pmuffin4

Elkészítés: 

Az első 6 hozzávalót kézi vagy gépi habverővel egyneműre keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sót és sütőport és összedolgozzuk. A tésztát muffintepsibe adagoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

További variációk:

Céklás: használjunk 145 g lisztet és 30 g cukrozatlan kakaóport. Hedonisták plusz csokidarabokat is keverhetnek a tésztához, a cékla és a csoki nagyon jól passzol egymáshoz.

Édesburgonyás: adjunk a tésztához 1 tk. mézeskalácsfűszert és 50 g aprított diót.

Almás: az örök klasszikus fahéj-alma párossal itt sem lőhetünk mellé. Az izgalmasabb textúráért, keverjünk a tésztához 1 felkockázott almát is.

pmuffin5

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.