Néhány egyszerű alapanyagból is főzhetünk villámgyorsan finom, egészséges és tápláló ételeket. Az elkövetkező hetekben igyekszem ilyen gyors ebédötleteket megosztani veletek, mert az otthonmaradás nem kell, hogy az üveges tésztaszószokról és a mirelit pizzáról szóljon. Érdekes volt tapasztalni, hogy a mellettünk lévő boltban először a félkész csirkefalatok, mirelit Cordon Bleu és a kész mártások fogytak el a polcokról, pedig szerintem ugyanannyi idő alatt sokkal ízletesebb fogásokat is lehet készíteni.
A másik célom a következő időszakra az élelmiszerpazarlás minimalizálása. Ételt természetesen eddig sem dobtam ki, viszont most arra gondolok, hogy például a zöldségeknek olyan részeit is hasznosíthatjuk, amelyekre eddig hulladékként tekintettünk. Így a házi zöldségalaplé receptjét is hamarosan megosztom veletek.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 bögre barnarizs
2 bögre zöldségalaplé
1 bögre mirelit zöldborsó
1/2 kg mirelit spenót
2 szál szárzeller
1 újhagyma
olívaolaj
só
bors
reszelt parmezán, vagy mozzarella a tálaláshoz
Elkészítés:
A barnarizst a zöldségalaplében feltesszük főni. A barnarizs fajtájától függően, a csomagoláson található utasítás szerint adunk hozzá még vizet, ízlés szerint sót és készre főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a mirelit zöldborsót.
Egy mélyebb serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfonnyasztjuk rajta az újhagymát, hozzáasjuk az apróra vágott szárzellert, majd néhány perc múlva a kiengedett mirelit spenótot. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig főzzük. Ha elkészült, összekeverjük a rizzsel és reszelt parmezánnal vagy mozzarellával megszórva tálaljuk.