Ez nem is annyira recept mint inkább egy ötlet, hogy olyan dolgokat is hasznosítsunk a konyhában, amik eddig automatikusan a szemetesben végezték. Nagyon ízletes, adalékanyagoktól mentes alaplevet főzhetünk különböző zöldségek héjából és szárából, amit felhasználhatunk például különböző rizses ételekhez, ragukhoz, vagy levesekhez is. A belevaló alapanyagokat egy jól záródó, nagy műanyagdobozban gyűjthetjük a hűtőszekrényben és amikor a kellő mennyiség ősszegyűlt, megfőzhetjük az alaplét.
Az alábbiakban felsoroltam a lehetséges zöldségeket, ebből a hűtőszekrény tartalmának megfelelően lehet válogatni. Már 3-4 féle zöldségből is finom alaplevet kapunk, kísérletezzetek bátran!
Hozzávalók:
sárgarépahéj
fehérrépahéj
krumplihéj
szárzeller leveles része
brokkoliszár
karfiolszár
káposzta külső levele
petrezselyem szára
vöröshagymahéj (ebből ne rakjunk bele sokat, mert keserű lesz)
só
Elkészítés:
A jól megmosott zöldséghéjakat és -szárakat feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje őket. Felforraljuk, majd 20-30 percig gyöngyözve főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk, majd leszűrjük. Azonnal is felhasználhatjuk, vagy lefagyaszthatjuk.