Semmit ne dobj ki!: Zöldségalaplé

Ez nem is annyira recept mint inkább egy ötlet, hogy olyan dolgokat is hasznosítsunk a konyhában, amik eddig automatikusan a szemetesben végezték. Nagyon ízletes, adalékanyagoktól mentes alaplevet főzhetünk különböző zöldségek héjából és szárából, amit felhasználhatunk például különböző rizses ételekhez, ragukhoz, vagy levesekhez is. A belevaló alapanyagokat egy jól záródó, nagy műanyagdobozban gyűjthetjük a hűtőszekrényben és amikor a kellő mennyiség ősszegyűlt, megfőzhetjük az alaplét.
Az alábbiakban felsoroltam a lehetséges zöldségeket, ebből a hűtőszekrény tartalmának megfelelően lehet válogatni. Már 3-4 féle zöldségből is finom alaplevet kapunk, kísérletezzetek bátran!
Hozzávalók: 

sárgarépahéj
fehérrépahéj
krumplihéj
szárzeller leveles része
brokkoliszár
karfiolszár
káposzta külső levele
petrezselyem szára
vöröshagymahéj (ebből ne rakjunk bele sokat, mert keserű lesz)

alaplé2

Elkészítés: 

A jól megmosott zöldséghéjakat és -szárakat feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje őket. Felforraljuk, majd 20-30 percig gyöngyözve főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk, majd leszűrjük. Azonnal is felhasználhatjuk, vagy lefagyaszthatjuk.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.