Spenótos quiche

Mostanában nagyon rákaptunk a spenótra, minden héten készül valamilyen spenótos fogás. Leggyakrabban perui “zöld spagetti”, spenótos lasagne, görög spenótos pite, vagy ez a quiche. Nekem ebédre és vacsira is jól csúszik egy nagy adag salátával. Ha spenót helyett inkább más töltelékkel készítenétek, akkor itt, itt, itt és itt is találtok ötleteket.

Hozzávalók egy 30 cm-es piteformához: 

A tésztához: 

250 g teljes kiőrlésű liszt
125 g szobahőmérsékletű vaj felkockázva
1 kk. só
2-3 ek. hideg víz

A töltelékhez: 

1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
200 g felkockázott bacon
1 kg friss vagy mirelit spenót
100 g koktélparadicsom
200 g fetasajt
2 dl (zab)tej
2 tojás
1 púpos ek. teljes kiőrlésű liszt

bors
olívaolaj

Elkészítés: 

A tésztához a lisztet a sóval és a vajjal robotgéppel morzsásra dolgozzuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet, amíg összeáll a tészta. Lisztewett felületen kinyújtjuk, majd a kivajazott tortaformába igazgatjuk. Villával megszurkáljuk, fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd 200 fokos sütőben 16-18 percig sütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A felaprított vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a bacont, a fokhagymát és néhány percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és néhány perc alatt megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a felkockázott fetasajtot. Egy külön tálban kézi habverővel simára keverjük a (zab)tejet, a tojásokat és a lisztet. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk.

A spenótos tölteléket a pitetésztára halmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk. Ráöntjük a tojásos keveréket úgy, hogy mindenhová jusson, majd kirakjuk a koktélparadicsomokkal. 200 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük a pitét.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.