A megunhatatlan cheesecake

Három hete álmodozok egy cheesecakeről, azóta tologattam az elkészítését és fontolgattam a különböző variációkat. Milyen legyen, hagyományos new yorki, sütés nélküli, sós karamellás, csokis vagy áfonyás? Végül itt az eperszezon közepén maradtam inkább az epres változatnál, egy kis extra banánnal díszítve. A szokásos receptemet szerettem volna megsütni, persze a boltban kiderült, hogy a mascarpone hiánycikk lett, úgyhogy rögtönöznöm kellett és vettem helyette Philadelphia krémsajtot, mondván a hagyományos recept úgyis azzal készül. Érdekes egyébként, hogy a koronavírus és a kijárási korlátozások nyomán melyek azok a dolgok, amelyek hetek úta nem elérhetőek itt nálunk a szupermarketben. Ilyen például a fertőtlenítőkendő, sokáig ilyen volt a liszt, az összes sütési alapanyag, amiket még értek is, na de a mascarpone? Nem is tudom, lehet, hogy kitört a tiramisu láz, vagy mindenki az én cheesecake receptemet süti titokban? Na sebaj, a Philadelphia krémsajttal is ugyanolyan szuper lett a sajttortám, további előnye pedig, hogy nem kell vízfürdőben sütni, így egy csomó macerát megspórolhatunk.

Hozzávalók egy 18 cm-es formához: 

A kekszes alaphoz: 
100 g speculoos keksz
50 g olvasztott vaj

A sajttorta réteghez: 
250 g Philadelphia krémsajt
250 g ricotta
100 g nyírfacukor
25 g vaníliás pudingpor
3 tojás
1 ek. citromlé

Az epres réteghez: 

200 g eper
2-3 ek. víz
1 ek. nyírfacukor
1 ek. citromlé
15 g vaníliás pudingpor

A díszítéshez: 
eper és banán ízlés szerint

sajttorta2

Elkészítés: 

1. Kekszes alap: 

A kekszet aprítógépben finomra daráljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és azzal is összedaráljuk. Aprítógép hiányában egy műanyag zacskóba téve húsklopfolóval/sodrófával a lehető legapróbbra törjük a kekszet, majd egy tálban összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
Egy 18 cm-es tortaforma alját és oldalait sütőpapírral kibéleljük. A forma aljába nyomkodjuk a kekszet, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

2. Sajttorta réteg:

A krémsajtot, a ricottát, a cukrot, citromlevet és a pudingport gépi habverővel kihabosítjuk, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, miközben gépi habverővel simára keverjük.
A masszát a tortaformába öntjük. 15 percig 180 fokon sütjük, majd levesszük a sütő hőmérsékletét 120 fokra és további 90-120 percet sütjük. A torta akkor van kész, ha a sajttorta réteg már megszilárdult, de a közepe még kissé remegős. Ha elkészült, a sütőt lekapcsoljuk és a tortát a sütőben, becsukott ajtónál hagyjuk még legalább 10 percig, majd félig kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk langyosra hűlni. Ha a torta kihűlt, egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Epres réteg: 

Másnap az epreket felaprítjuk és a pudingpor kivételével a többi hozzávalóval együtt egy kisebb edényben feltesszük melegedni. 10 percig főzzük, majd botmixerrel összepürésítjük, 2-3 evőkanálnyit csomómentesre keverünk a pudingporral, majd az edénybe visszatéve besűrítjük. A sajttorta tetejére öntjük és elsimítjuk. 15 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd feldíszítjük a gyümölcsökkel.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.