Vasárnapi vörösboros marhasült zöldségekkel

Mostanában John teljesen ráfüggött a barbecue videók nézésére és a különböző sült, grillezett hús receptekre. Egyelőre grillezőnk nincsen, így az újonnan beszerzett öntöttvas serpenyőnkkel és a sütóvel kell beérnie a konyhában. Nekem eddig az összes kísérletezése ízlett, készült már házi barbecue szószos sertésoldalas, mézes-szójaszószos bárnysült, legutóbb pedig ez a vörösboros marhasült. A zöldségeken kívül én még kuszkusszal tálaltam, de szinte bármilyen köret illik hozzá.
Hozzávalók 4 személyre: 

700 g kicsontozott, göngyölt és kötözött sovány marhahátszín
20 cl vörösbor
2 ek. Worchester szósz
2 rozmaring ág
20 g vaj

bors
napraforgóolaj
2 cukkini
2 szál szárzeller
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

A mártáshoz:
a vörösboros szaft +
30 g vaj
1 ek. liszt

marhasult3

Elkészítés: 

A marhahúst az elkészítés előtt 1 órával kivesszük a hűtőszekrényből és szobahőmérsékleten pihentetjük. A zöldségeket felaprítjuk. A húst bekenjük napraforgóolajjal, jad sózzuk-borsozzuk. Egy (öntöttvas) serpenyőt felhevítünk és körbepirítjuk a húst minden oldalon. Ezután a húsra locsoljuk a Worchester szószt és a bort. A hús körül elrendezzük a zöldségeket, sózzuk-borsozzuk őket és meglocsoljuk kevés olajjal. Elhelyezzük rajta a rozmaringot és a vajkockákat. 190 fokos sütőbe tesszük és kb. 45-50 perc alatt megsütjük. Ha van ételhőmérőnk, azzal leellenőrizhetjük, hogy mikor készül el a hús. 65 Celsius fokot kell mutatnia a hús közepébe szúrva.
A mártáshoz a hús vörösboros szaftját a vajjal felforraljuk, néhány percig főzzük, majd a liszttel besűrítjük. A húst felvágás előtt 10 percig pihentetjük alufóliába csomagolva.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.