Az az igazság. hogy eddig nem nagyon mertem sütés nélküli tortákkal kísérletezni, mert féltem. hogy nem köt meg a zselatin és a végén a formából kanalazhatjuk ki a végeredményt. Ennek a receptnek viszont nem tudtam ellenállni. Az Emma’s Lieblingsstücke nevű németnyelvű blogon találtam, ahonnan legszívesebben mindegyik tortát elkészíteném, annyira gyönyörűek. A recepten csak egy ponton változtattam, mégpedig annyiban, hogy én a zselatint a felmelegített eperpürében oldottam fel. Félelmeim ellenére az eperhab megkötött a hűtőben, úgyhogy ezentúl már bátrabban vágok bele a hasonló nyári torták elkészítésébe.
Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Az alaphoz:
150 g zabkeksz
40 g vaj
50 g étcsoki
Az eperhabhoz:
600 g eper (250 g a krémhez, 350 g egészben az alapra)
100 g mascarpone
250 g ricotta
1 tk. citromlé
55 g porcukor
4 lapzselatin
200 ml habtejszín
piros ételfesték (elhagyható)
A díszítéshez:
200 g eper
Elkészítés:
Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, vagy mozsárban összetörjük. A vajat a csokival mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk és a kekszhez keverjük. Egy 18 cm-es tortaforma alját és oldalát kibélelünk sütőpapírral és belenyomkodjuk a kekszes alapot. Harminc percre hűtőszekrénybe tesszük.
A habhoz az epreket megmossuk, megtisztítjuk és 250 grammot botmixerrel vagy aprítógépben pürésítünk, majd szitán átszűrjük, hogy a magokat eltávolítsuk. A lapzselatinokat egy nagyobb tálban hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét, ricottát, citromlevet és cukrot robotgéppel simára keverjük. A tejszínt külön tálban kemény habbá verjük és a mascarponés krémbe forgatjuk. Ha használunk, hozzáadjuk az ételfestéket. Az eperpürét egy kis lábosban felmelegítjük (ne forraljuk!) és elkeverjük benne a kicsavart zselatinlapokat, langyosra hűtjük, és a krémhez adjuk.
Egy kevés krémet a kekszes alapra öntünk, hogy mindenhol befedje. A torta szélét kirakjuk félbevágott eprekkel, a belsejét pedig kirakjuk egész eperszemekkel. Ráöntjük a maradék krémet (nekem egy kicsit több krém lett, mint ami a tortaformába belefért). Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap óvatosan eltávolítjuk a tortaforma szélét és eperrel díszítjük.