Ennek a receptnek az ötletét az adta, hogy több helyen láttam vegán köleskolbászt, ami ízében a fűszerezés miatt állítólag nagyon hasonlít a hagyományosra. Annyira még nem voltam bátor, hogy azt kipróbáljam, de gondoltam az arany középúttal nem lőhetek mellé, így a hús felét kölesre cseréltem ebben a fasírtban. Olaj nélkül, sütőben sütöttem a köretként tálalt parázsburgonyával együtt. Nekünk nagyon ízlett, úgyhogy lehet, hogy legközelebb megpróbálkozom a teljesen húsmentes változattal is.
Hozzávalók 20 darab fasírthoz:
1 bögre (2 dl-es) köles
500 g sovány darált marhahús
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt feketebors
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a fűszeres parázsburgonyához:
1 kg apró szemű parázsburgonya
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál bors
1/2 teskanál só
Elkészítés:
Fasírt:
A kölest 2 bögre sós vízben megfőzzük, langyosra hűtjük.
A vöröshagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lereszelt/ felaprított fokhagymát és a lereszelt sárgarépát is, majd néhány evőkanál vízzel puhára pároljuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a köleshez, majd a többi hozzávalót is beledolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd a tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk. 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük a fasírtokat.
Parázsburgonya:
A krumplikat megmossuk, megszárítjuk, majd egy műanyag zacskóba tesszük. A zacskóba szórjuk a fűszereket és hozzáadjuk az olívaolajat, majd jól összeforgatjuk. A fűszeres krumplikat egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és 200 fokos sütőben a krumplik méretétől függően 45-60 perc alatt készresütjük.