Rakott zöldbab

Ha több napra előre szeretnék főzni, gyakran készítek valamilyen rakott ételt. Szerintem nagyon praktikus, mert ebből tényleg nem érdemes kis adaggal számolni. Én a húsos ragut mindig gazdagítom zöldségekkel is, most sárgarépát és kaliforniai paprikát használtam, az alsó réteg pedig bulgur és köles keveréke volt. Ennek az ételnek végtelen variációja létezik, nemcsak a szokásos rizst cserélhetjük más alternatívára, de a zöldségeket is, vagy hús helyett készíthetjük akár vöröslencseraguval is.

Hozzávalók 4-6 személyre:

200 g friss vagy mirelit zöldbab

1 bögre bulgur/köles/rizs

1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
400 g darált marha-/pulykahús
1 kaliforniai paprika
1 sárgarépa
olívaolaj

bors
1 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál római kömény

250 g natúr joghurt
150 g reszelt sajt

Elkészítés:

A zöldbabot megpároljuk. A bulgurt/kölest/rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a felkockázott kaliforniai paprikát. Kevés vizet öntünk alá és 1-2 percig lefedve pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és a lereszelt sárgarépát. Fűszerezzük és készre főzzük, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy hőálló tál aljába tesszük a megfőtt kölest/bulgurt/rizst, rásimítjuk a húsos ragut, majd a zöldbabot. A joghurtot elkeverjük kevés sóval és a zöldbab tetejére kenjük. 25 percre betesszük a sütőbe, majd ennek elteltével megszórjuk a reszelt sajttal és további 10 percig sütjük.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.