Tudom, tudom, hogy az őszi szezon jegyében már rég almáspitékkel, fügés galettekkel, meg csupa ilyen finomsággal kellene elárasztanom a blogot, de ha itt még mindig harminc fok van, akkor maximum egy gyors piskótára van kedve az embernek bekapcsolni a sütőt. Ezt a villámgyors joghurttortát még a múlt héten készítettem a házassági évfordulónkra. Nem mondanám, hogy egy cukrászköltemény, de azokkal majd Sophie közelgő első szülinapján fogok előrukkolni, változnak a prioritások, ugye… Na jó, azért Johnt se kell sajnálni, most is éppen egy körtés sütit eszik itt mellettem, úgyhogy ígérem, hamarosan jövök igazi őszi receptekkel is.
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A piskótához Moha Konyha receptje alapján:
2 tojás
80 g nyírfacukor
2 evőkanál napraforgó olaj
2 evőkanál víz
40 g fehér búzaliszt
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor
A joghurthabhoz:
300 g natúr joghurt
300 g görög joghurt
2 őszibarack
6 lapzselatin
cukor / édesítő ízlés szerint (steviát használtam)
tetszőleges gyümölcsök a díszítéshez
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat a cukorral gépi habverővel 10 percig habosítjuk, amíg egy nagyon kemény tojáshabot kapunk. Ekkor alacsonyabb fordulatra kapcsolunk és hozzáadjuk a vizet és az olajat. Majd beleszitáljuk a liszteket és a sütőport és kézi habverővel óvatosan elkeverjük. A tésztát egy sütőpapírral borított tepsire simítjuk és 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük. Mikor kihűlt, a tortakarikával egy kör alakú piskótát vágunk ki belőle.
Joghurthab:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A barackokat meghámozzuk és botmixerrel pürésítjük, majd egy kis lábosban a cukorral / édesítővel felmelegítjük. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat. Majd a barackpürét a joghurtokhoz adjuk és simára keverjük. A piskótát egy tortatálra helyezzük, köré fogatjuk a tortakarikát. A joghurthabot a piskótára öntjük és legalább hat órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt friss gyümölcsökkel díszítjük.