Sophie első születésnapi tortája

Sophie ma egy éves lett. Itt villog a kurzor és nem tudom, mit írjak, miközben annyi minden kavarog bennem. Mi az, ami ide illik és mi az, ami nem? Hová lett a kisbabám, mikor nőtt meg ennyire? Miért rohan ennyire az idő, és hogy lehet, hogy valamikor úgy tűnik, alig vánszorog? Ezentúl minden szülinapján a könnyeimet törölgetem majd? Nemrég kezdtük a hozzátáplálást, ma meg már csak egyedül hajlandó enni. Múltkor még azon izgultam, mikor kezd el kúszni, tegnap pedig már az első lépéseit is megtette. Néhány hónapja csörgővel játszott, most hintalovon ül, vagyis hintalámán, ahogy egy félig perui kislányhoz illik, de ez csak részletkérdés. Ha így halad, a következő lépés egy igazi láma lesz, én meg majd imádkozom.

De amiről valójában írni szerettem volna, az a szülinapi torta, hiszen nincs szülinap torta nélkül, főleg nem első. Már régóta szemezek ezekkel a rusztikus külsejű csupasz tortákkal és most jött el az ideje, hogy én is kipróbáljam. A jó tartás miatt krémsajtra esett a választásom, ami szuperül passzolt a banánkenyérből tortalappá előléptetett tésztarecepthez. Egyébként eredetileg ilyen torta szétrombolós fotókat szerettem volna készíteni Sophieról, gondoltam, majd két kézzel fogja túrni meg habzsolni, de annyira le volt nyűgözve, hogy hozzá se mert nyúlni. Ha szeretnétek látni, hogy ízlett neki a torta, olvassatok tovább!

Hozzávalók egy 12-18 cm-es tortához:

A tésztához Lila Füge banánkenyér receptje alapján:


150 g sima liszt
80 g teljes kiörlésű liszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
100 g nádcukor
2 tojás
100 ml olívaolaj
3 evőkanál puha vaj
1 teaskanál vaníliakivonat
3 érett banán

A krémhez:

250 g Philadelphia krémsajt
250 g mascarpone
4-5 evőkanál porcukor
1 lime leve

Elkészítés:

Tészta:

A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor) összekeverjük egy tálban és félretesszük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tortaformánk alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. 12 cm-es tortaformát használtam, de 15 vagy 18 cm-eset is használhattok, csak akkor alacsonyabb lesz a torta.
Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olívaolajat, jól kikeverjük, végül a vajat is beleteszük és elkeverjük. Hozzáadjuk a 3 megpucolt banánt és a vaníliakivonatot, majd addig keverjük, amíg a massza homogén nem lesz. Alacsony fokozaton fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztes keveréket, eldolgozzuk. A tészta felét a tortaformába öntjük és kb. 50 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát, mert a sütési idő a formánk nagyságától is függ. Néhány perc után óvatosan kivesszük a tésztát a formából. Ismét kibéleljük sütőpapírral a formánkat és a maradék tésztát is megsütjük az előzőekben leírt módon, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:

A Philadelphia krémsajtot robotgéppel kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és a lime levét és egyneműre keverjük.

Összeállítás:

Az egyik tortalapot tortatálra tesszük, rákenjük a krém egyharmadát, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, amire rákenjük a krém másik egyharmad részét. A maradék krémmel bevonhatjuk a torta oldalát, vagy díszíthetjük vele a tetejét. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk, fogyasztás előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből.

Az ünnepeltnek nagyon ízlett 🙂

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.