Fahéjas rózsabriós

Mostanában állandóan kelt tésztát sütnék. Ugyanakkor megfogadtam, hogy legalább másfél hónapig nem eszem édességet. Hogy lehet mindkettőt kivitelezni? Szerencsére ahogy a képen is láthatjátok vannak ketten a családban, akik nem tettek ilyen fogadalmat, úgyhogy továbbra is nyugodtan sütögethetem a kalácsokat, briósokat, kifliket és társaikat, már persze ha ellen tudok állni a lakásban terjengő isteni illatoknak.

Hozzávalók 11-12 darab brióshoz:

A tésztához:


1 zacskó szárított élesztő
200 ml langyos víz
50 g kristálycukor
500 g búzaliszt
50 ml napraforgó olaj
1 tojás
1 kávéskanál só

A tészta receptje innen származik.

A fahéjas töltelékhez:

100 g nádcukor
40 g vaj
2 teáskanál fahéj
+ 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük a lanygos vízben egy teáskanál cukorral, letakarjuk egy konyharuhával és 10 percre félretesszük. Közben a robotgép keverőtáljában lassú fokozaton néhány másodperc alatt összekeverjük a lisztet, a cukrot, a tojást és az olajat, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket. Ezután közepes fokozaton 3 percig dagasztjuk a tésztát, majd hozzáadjuk a sót és néhány perc alatt szép sima tésztát dagasztunk belőle. Áttesszük egy kissé kiolajozott tálba, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Vagy celofánnal letakarva, egész éjszakára is betehetjük a hűtőszekrénybe, így reggelre megkel. Ezután lisztezett felületre borítjuk a tésztát, kissé átgyúrjuk és kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra. Köröket szúrunk ki a tésztából és hármasával elcsúsztatva egymásra helyezzük őket.

A vajat mikróban felolvasztjuk, a cukrot összekeverjük a fahéjjal. A tésztalapokat megkenjük a vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, majd feltekerjük és muffintepsibe helyezzük őket. A tojást kissé felverjük és lekenjük vele a briósokat. Ezután meleg helyen további 45 perc kelesztés következik. Ha ez letelt, 180 fokra előmelegítjük a sütőt, még egyszer lekenjük a briósokat tojással, majd 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.