Őszi sütemény

Körte, füge, narancs, dió, méz… Mintha ebbe a sütibe zártuk volna az ősz legfnomabb kincseit. Eddig sosem jutott eszembe, hogy lekvárt keverjek egy süteménybe, pedig nemcsak a cukrot helyettesíti, de finom omlós állagot is kölcsönöz a tésztának. Egyébként pedig karanténkompatibilis is ez a süti, mert szerintem a hozzávalók többsége mindenkinél megtalálható otthon. Persze, ha épp nincs fügelekvárotok, más sűrű gyümölcslekvár is jó, például szilva.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához (26 cm-es formához duplázzuk a hozzávalókat):

A tésztához:


80 ml olívaolaj
100 g fügelekvár
2 tojás
70 g búzaliszt
50 g darált dió
1/2 csomag sütőpor
1 kezeletlen narancs reszelt héja
30 ml frissen facsart narancslé
1 körte

A sziruphoz:


80 ml frissen facsart narancslé
30 ml víz
45 g méz
1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A tésztához az olívaolajat és a lekvárt robotgép üstjébe mérjük és alacsony fokozaton összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, kihabosítjuk, majd mehetnek bele a száraz hozzávalók, a narancs héja és leve. A tetejét kirakjuk a felszeletelt körtével. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A formában hagyjuk langyosra hűlni a tésztát, közben elkészítjük a szirupot. Ehhez az összes hozzávalót egy kis lábosba tesszük, felforraljuk és lassó tűzön kb. 5 percig főzzük, míg kissé besűrűsödik. A sütemény tetejét megszúrkáljuk villával és megöntözzük a forró sziruppal.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.