Töltött spagettitök

Nem tudom ismeritek-e a spagettitököt, nekem mindenestre újdonság volt, úgyhogy hirtelen felindulásból vettem is egyet a nagy halloweeni tökszezonban. Aztán két hétig nézegettem a hűtőben, hogy mit kezdjek vele. Simán csak tészta helyett nem akartam felhasználni a « tökspagettit », mert azért így november környékén kiadósabb ételekre vágyom, így végül ezzel a töltött változattal sikerült egy nem túl nehéz, mégis laktató fogást tálalnom. A megfőtt tök húsa villával spagettiszerű szálakra bontható, nagyon érdekes egyébként, szinte ilyen al dente érzése van az embernek, ahogy megkóstolja. Nekem nagyon tetszett, kár, hogy csak most fedeztem fel, mikor már vége a tökszezonnak, de jövőre biztos kipróbálok még más recepteket is.

Hozzávalók:

1 spagettitök
300 g darált marha-/pulykahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál szárzeller
1 piros és zöld kaliforniai paprika
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1/2 bögre quinoa/bulgur/köles
olívaolaj
őrölt római kömény
só, bors

sajt, tejföl a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

Az egész tököt egy nagy fazék vízben feltesszük 40 percig főzzük. A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.
A zöldségeket felaprítjuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, a szárzellert és a paprikát. Kevés vízzel felöntjük és néhány percig pároljuk. Hozzadjuk a húst, sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük a római köménnyel és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt hámozott paradicsom konzervet, néhány percig főzzük, majd hozzákeverjük a megfőtt quinoát.
A tököt kivesszük a vízből, félbevágjuk, a magjait eltávolítjuk. A húsát villával kivájjuk, spagettiszerű szálakat kapunk. A « tökspagettiket » hozzákeverjük a húsos raguhoz, majd megtöltjük vele a két fél tököt. 200 fokos sütőben 25 perc alatt készresütjük.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.