A kedvenc csokis sütim karácsonyra hangolva

Ezt a mennyei csokitortát már legalább ötször megsütöttem, mégis csak ma jutottam el komoly önuralom árán addig, hogy kóstolás előtt le is fotózzam. A recept eredetileg Stahl Judité, de ő narancs helyett kávéval ízesíti ezt a tömény csokis csodát. Én most a téli szezon jegyében narancs levével és héjával dobtam fel, ami legalább ugyanolyan jól áll neki. A cukor mennyiségét megfeleztem, a lisztet pedig hajdinalisztre cseréltem, de ezektől a módosításoktól persze el is lehet tekinteni. Ha csak egy csokis sütit süttök decemberben, szerintem ez legyen az!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

150 g 70%-os étcsoki
150 g vaj
80 g nyírfacukor
3 tojás + 1 tojás sárgája
2 evőkanál hajdinaliszt
2 evőkanál frissen facsart narancslé
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja

Elkészítés:

A csokit és a vajat vízgőz felett ősszeolvasztjuk. A gőzről levéve elkeverjük benne a nyírfacukrot, a narancs héját és levét. Majd kézi habverővel egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat és végül a tojás sárgáját. Végül a lisztet is hozzákeverjük és sütőpaprral kibélelt tortaformába simítjuk a tésztát. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Ekkor a közepe még nem szilárdul meg teljesen, de így lesz jó. Szobahőmérsékleten hagyjuk langyosra hűlni, majd legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, úgy lesz tökéletes az állaga.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.